Speciaal voor Kaatje !

Speciaal voor Kaatje !

Route van onze reis

donderdag 10 februari 2011

Dag 2: Tenochtitlàn en de kathedraal Metropolitana

Terwijl ik door het venster van onze kamer naar het grote Plaza de la Constitucion kijk bedenk ik dat we gedurende dit avontuur enkele keren zullen 'tijdreizen'. We bevinden ons immers in de bakermat van de Azteken en de Maya's. Maar genoeg gemijmerd ... tijd om op stap te gaan en één van de grootste steden ter wereld te ontdekken.

Pancho heeft vandaag vrijaf gekregen want om de stad te verkennen gaan we gebruik maken van de stadsbus en van de metro. Op een of andere manier vind ik de metrolijnen altijd een boeiend stukje ondergrondse stad en we hebben het bovendien getroffen; de metrohalte Zocalo is vlakbij.


We starten aan het grote Plein van de Grondwet bij de aartsbisschoppelijke kathedraal van Mexico-stad waarvan de bouw werd begonnen in 1573 en waarvan de laatste elementen pas werden voltooid in 1813. De kathedraal werd wel al in 1667 ingehuldigd. Eigenlijk doet dit verhaal me een beetje denken aan de Sagrada Familia van Gaùdi in Barcelona. De bouw hiervan begon in 1882 en 128 jaar later werd ze eindelijk ingehuldigd maar ook hier is het werk nog lang niet klaar.


De kathedraal Metropolitana is één van de grootste kathedralen van het westelijk halfrond. Het is opgetrokken in overladen Spaanse barok (ook Churriguerisme genoemd naar de familienaam Churriguera) en bevat 18 klokkentorens.
Toen de Spaanse veroveraars in 1519 in Tenochtitlàn (de oude Azteekse benaming van Mexico-stad) aankwamen, raakten zij - na een eerst vriendelijk contact met de Azteken - echter slaags. Het eindigde met een belegering van de stad door Hernan Cortès en uiteindelijk gaf de Azteekse leider Cuauhtemoc zichzelf en zijn stad over aan de Spanjaarden. Onmiddellijk na de overwinning startte Hernan Cortès met de bouw van de katholieke kerk Metropolitana. Deze werd echter al in 1573 verwoest maar een nieuwe kathedraal werd op dezelfde plaats opgetrokken.

Helaas wordt de kathedraal momenteel bedreigt door het verzakken van de stad die gebouwd is op een voormalig meer. Aan de buitenkant van de kathedraal zijn scheuren te zien en binnen in de kathedraal hangt een groot schietlood vanaf de top waardoor je zelf kan vaststellen hoe scheef de kerk inmiddels al staat.
Dankzij ondergrondse tunnels wordt de kathedraal nu behoed voor het verder scheuren en is men erin geslaagd haar te stabiliseren ondanks de reeds opvallende inclinatie.

Rondgang in de kathedraal Metropolitana.

1 opmerking:

  1. Die verwijzing naar 'La Sagrada Familia' van Gáudi vond ik wel leuk ;)...
    Wat een grote kathedraal!!! Echt de moeite waard... dit wordt -naar analogie met de Scheve toren van Pisa- misschien wel de 1ste scheve Kathedraal van Mexico, hehe... :))

    BeantwoordenVerwijderen