Speciaal voor Kaatje !

Speciaal voor Kaatje !

Route van onze reis

donderdag 10 maart 2011

Dag 3: Museo Soumaya

Vandaag is het een grote dag ! We zijn namelijk uitgenodigd door Carlos Slim, de man die volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes een 'slordige' 74 miljard dollar bezit en daarmee de absolute aanvoerder van de lijst van 's werelds rijkste mannen is. De Mexicaanse zakenman opent vandaag officieel het nieuwe Soumaya museum dat hij liet bouwen in een zeer futuristische stijl ter nagedachtenis van zijn in 1999 overleden echtgenote Soumaya Domit.

Soumaya was een grote kunstliefhebster en dankzij het fortuin van haar man heeft ze gedurende haar hele leven kunst verzameld van over de hele wereld. Het Soumaya museum bevat dan ook een groot aantal werken van Europese schilderwerken van de 15e tot de 20 ste eeuw. Uiteraard is de Mexicaanse kunst ook goed vertegenwoordigd. De collectie van Rodin, de tweede grootste van de wereld, is wellicht de grootste troef van dit bijzondere museum. Werken zoals 'le baiser' (el beso - de kus ) en 'de burgers van Calais' zullen wellicht duizenden Rodinfans naar hier lokken. Wij zijn alvast één van de eerste gasten ...


Architecturaal is dit futuristische gebouw een pareltje dat dankzij zijn concept 17 000 vierkante meter - jaja, je leest het goed - aan tentoonstellingsruimte biedt en dat verspreidt over een vijftal verdiepingen. Je kan er meer dan 60 000 stukken bewonderen en de inkom is gratis.

De Carlos Slim Fondación collectie is dan ook bedoeld, althans volgens de naamdrager, ter glorie van de menselijke ontplooiing.
Carlos Slim mag dan al 's werelds rijkste man zijn, blijkbaar gunt hij de minder welstellende mens ook zijn pleziertje


Extra weetjes:
Officiële opening op 1 maart 2011

1 opmerking:

  1. Wauw, dit is gewoonweg fantastisch!!! Dit is een prachtig museum en ongetwijfeld één van de mooiste ooit! Ik vind het subliem, zowel de architectuur als de collectie ;) Mijn petje af voor Carlos Slim en de Carlos Slim Fondación. Carlos heeft ongetwijfeld het hart op de juiste plaats. Door dit museum gratis open te stellen geeft hij iedereen de kans om te genieten van al deze mooie kunst, een echte zegen! Ik hoop dit ook ooit eens te kunnen bezoeken :) Bedankt Mitchy om deze mooie video hier op te laden!

    BeantwoordenVerwijderen