Speciaal voor Kaatje !

Speciaal voor Kaatje !

Route van onze reis

maandag 16 augustus 2010

Dag 13a : Ochtendceremonie

5u15 : de wekker loopt af. Het lijkt midden in de nacht alhoewel buiten zich de eerste tekenen van een nieuwe dag vertonen. Ik draai me even om en geniet nog een paar minuten van het doezelen en denk bij mezelf wie staat er nu in 's hemelsnaam om kwart na vijf op in zijn vakantie ! En dan herinner ik me weer dat we beslist hadden om naar het ochtendritueel van de monniken te gaan en ben opeens gestimuleerd om dit warme nestje te verlaten om een verfrissende douche te nemen.

Van op het terras aan onze mooie kamer hebben we een prachtig zicht op de bijzonder fraaie tuin van ons tempelverblijf. Het brengt me onmiddellijk in de rustige meditatieve sfeer die zo dadelijk nog meer aanwezig zal zijn - hoop ik althans - bij het boeddhistisch ochtendritueel.
Hier en daar zie ik al monniken op weg naar het hoofdgebouw waar de ceremonie zal plaats vinden onder leiding van de chief-priest, het hoofd van de tempel.

Om 6 uur komen we allemaal samen in de tempel en start de ceremonie onder leiding van de chief-priest, die trouwens ook elke dag de gebedsruimten in de tempel inwijdt. Alle monniken komen bij elkaar in de tempel en zingen mantra's. Er wordt ook een vuur aangestoken en uiteraard wordt er wierook gebrand. Het ritueel duurt ongeveer anderhalf uur.



Na de ceremonie gaan we even kuieren in de mooie tuin en genieten nog na van de hele ceremonie. Ondertussen is het al mooi dag geworden, de vogels kwetteren er op los en de zon verwarmt de aarde. Op een houten plankje lezen we de volgende tekst:

Leed en vreugde zijn onze
levensgezellen:
het mensenleven
is een lange mars
met op de rug een
zware last.

Japanse wijsheid

We zetten ons even in het gras en mijmeren over wat dit voor ons betekent. Diep, heel diep van binnen borrelen de existentiƫle vragen waarop geen mens een antwoord weet. De stilte van de natuur die ons omringt brengt berusting en aanvaarding.

Onze maag begint te knorren en we slenteren terug naar de kamer. In de gang komen we een Franse monnik tegen die ons het ontbijt brengt dat bestaat uit rijst, zeewier, tofu en miso soep.

Na het ontbijt overleggen we wat we met de rest van de dag zullen aanvangen. Hier in Koyasan moeten we absoluut nog de Okunion-begraafplaats bezoeken waar het mausoleum van Kukai staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten