Speciaal voor Kaatje !

Speciaal voor Kaatje !

Route van onze reis

dinsdag 20 april 2010

Dag 3 b: Meiji Jingu (Meiji schrijn)

Hiro manoeuvreert handig de witte Lexus tot voor de ingang van het 700 000 vierkante meter Yoyogipark waarin het Meiji-schrijn ligt. Gewapend met een plooibaar zitkrukje, een flesje water en een appel wandelen we, rustig genietend van dit prachtig stukje natuur midden in Tokyo, in de richting van het schrijn. We snuiven de lente op en pompen onze longen vol met gezonde lucht.

Opvallend is dat iedereen in dit park zijn eigen ding doet. Sommigen liggen languit op het gras, anderen beoefenen Tai-Chi en wat verder zie je dan weer jongeren danspasjes instuderen. Het is een leuke gezellige boel in dit park en je komt ogen te kort.



Het Meiji-schrijn werd in 1920 gebouwd door 100 000 vrijwilligers ter ere van keizer Meiji en zijn echtgenote keizerin Shoken. Het echtpaar ligt begraven in Kyoto. Keizer Meiji veranderde het feodale Japan in een moderne welvarende staat.
Het schrijn zelf is voorbehouden aan de priesters en priesteressen.

Bezoekers kopen een gebedsplankje, waarop ze dan een wens, een gebedje of een dankzegging aan de Kami (神 is het Japanse woord voor god) opschrijven. Het plankje wordt opgehangen aan een daarvoor voorziene plaats waarna ze op gezette data door de priesters weer worden verzameld en samen worden verbrand opdat de wens of gebed in rook opstijgt naar de Kami.
We kopen allebei een gebedsplankje met de gedachte 'baat het niet het schaadt ook niet' en schrijven er elk onze wens op.

Na dit moment van bezinning lopen we via de Sangobashi-uitgang richting het Olympisch centrum, gebouwd ter ere van de Olympische Spelen van 1964 door architect Kenzo Tange. Deze kunstenaar combineerde modernisme met traditionele Japanse stijlen. Een ander prachtig gebouw dat we zeker nog moeten bezoeken is de Sint-Mariakathedraal in Tokyo.

Hiro staat ons al op te wachten en gidst ons door de straten naar Harajuku, een gebied rond het station Harajuku waar jongeren gekleed in verschillende stylen rondhangen. Deze buurt is dan ook bekend omwille van de unieke straatmode. Het gaat hier vooral om het creëren van een eigen stijl. Door hun extreme kledingstijl willen de jongeren rebelleren tegen het regime van de volwassenen en de saaie schooluniformen die ze al vanaf de kleuterschool moeten dragen. Het is echt wel schrikken bij de eerste aanblik, want je mag dan al tegen een stootje kunnen, hun keuze is toch wel heel ... excentriek. Maak zelf je mening op!



Meer informatie ?

Keizer Meiji

Harajuku-stijlen

1 opmerking:

  1. Ik vind dit filmpke over Harajuku gewoonweg fantastisch! Ik had geen idee dat er zoiets als een unieke straatmode bestond in Tokyo ;)

    BeantwoordenVerwijderen