Speciaal voor Kaatje !

Speciaal voor Kaatje !

Route van onze reis

dinsdag 27 juli 2010

Dag 11: Samoerai & Himeiji-Jo kasteel

Na een treinrit van ongeveer een uurtje zijn we aangekomen in Himeijo, een middelgrote stad die in heel Japan bekend staat voor één van de oudste overgebleven originele gebouwen uit de Sengoku-periode (ook periode van de strijdende staten genoemd). Japan kende tussen mid-15e en 17e eeuw een periode van binnenlandse crisis, oorlogvoering en sociale onrust en precies in deze periode bekwaamden de samoerai zich in oorlogs-technieken.

Van het station lopen we in een lange, brede winkelstraat waar we op het eind in de hoogte het gigantisch grote kasteel boven zien uittorenen.

Via een slingerroute komen we bij het Himeiji-Jo of witte reigerkasteel dat uit 1331 stamt. De huidige vorm staat er van rond 1609. Bijzonder is dat de stad tijdens de tweede wereldoorlog volledig werd verwoest en dat enkel het kasteel vrijwel intact is gebleven.


We bereiken het centrum van het uitgestrekte complex waar de donjon ons uitnodigt om een kijkje binnenin te nemen, maar eerst moeten we een paar slippers aan om in het kasteel te kunnen. Zo imposant dat het gebouw van buiten oogt, zo sober is het binnenin.
Dit versterkte fort waarvan de funderingen 18 m hoog zijn, heeft een hoofdgebouw met 5 verdiepingen. Naarmate je hoger komt worden de trappen steiler en elke verdieping heeft ook een opslagplaats voor wapens, munitie en voedsel. Op dit domein is er plaats voor zo'n 30 000 samoerai.

De samoerai (letterlijk: hij die dient) waren de ridders van het middeleeuwse Japan en zijn geleidelijk ontstaan toen de vele kleine landeigenaars merkten dat het hof wel heel strenge wetten tegen de bandieten hadden uitgevaardigd maar in feite toch maar bitter weinig deden. Daarom leidden ze zelf familieleden op of recruteerden ze ridders die ze door een band van persoonlijke trouw aan zich trachtten te binden. De eerste samoerai waren niet alleen bedreven in het vechten met wapens zoals het zwaard, maar ze bekwaamden zich ook in zelfverdediging zonder wapens, zoals het Jiujitsu. De reden hiervoor was dat ze zich ook zonder wapens moesten kunnen verdedigen want naast de bescherming die ze boden bekwaamden ze zich ook in kalligrafie en ikebana, het bloemschikken.

Het kasteel Himeijo was dan ook talrijke keren de filmlocatie voor grote bioskoopfilms. Zo werd een deel van de James Bond-film 'You only live twice' met Sean Connery opgenomen in het kasteel Himeiji.



Van de hand van de belangrijke Japanse cineast Akira Kurosawa kwam de film 'Ran' die voor een groot deel in Himeiji is opgenomen



en tot slot werden er ook enkele scènes opgenomen voor de film 'The Last Samourai' met Tom Cruise.




Himeiji Tourist Information

De kunst van het zwaard

De samoerai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten