Speciaal voor Kaatje !

Speciaal voor Kaatje !

Route van onze reis

donderdag 1 juli 2010

Dag 9: Kimono, Yukata en chadõ of sadõ



Na onze vermoeiende dag van gisteren hebben we vandaag wat leuke ontspannende Japanse tradities op het menu. Vooraleer we naar de theeceremonie vertrekken in Uji, het mekka van de thee, gaan we eerst leren hoe we een kimono of een yukata (= zomerse kimono) moeten dragen. We willen ons, uit respect voor de Japanse cultuur, traditioneel uitdossen om op theevisite te gaan.

Tot nog toe hebben we ondanks verwoede pogingen onze yukata slechts kunnen aandoen alsof het een ordinaire badjas was, niks elegant, slepend op de grond en de ceintuur die kregen we ook al niet goed. Het lijkt ons een hele opgave om je 's morgens aldus te kleden. Gelukkig moeten we dit niet aan om naar ons werk te gaan, stel je voor ... we zouden niet alleen 's morgens minstens een uur vroeger moeten opstaan om ons te kleden maar ook nog eens extra tijd moeten incalculeren om in ganzepas op die Japanse houten schoenen naar de bus te stappen!

En nu naar de cursus 'Hoe draag ik een kimono ?






Mooi aangekleed in onze zijden kimono met bijpassende schoenen staan we in de tuin van onze Ryokan wanneer Hiro naar ons toe komt. Ook hij is iets traditionelers gekleed dan we van hem gewoon zijn al draagt hij geen kimono omdat hij nog met de wagen moet rijden. Want ook heren dragen hier bij feestelijke gelegenheden zoals o.a. bij bruiloften de kimono.

Terwijl we naar de theeceremonie rijden bedanken we Hiro nog eens uitgebreid omdat we elk een kimono van zijn moeder mochten lenen. Een nieuwe kimono in zijde kost zowat 60 000 euro en wordt meestal van moeder op dochter doorgegeven. Gemiddeld gaat een kimono zo'n drie generaties mee.

En dan komt het gesprek op de theecermonie waar wij beiden reikhalzend naar uitkijken. De Japanse theeceremonie (茶道, chadō of sadō; "weg van de thee") bestaat uit een serie van handelingen die na elkaar worden verricht om zo optimaal te kunnen genieten van de thee.






Nog meer ? Kijk dan op volgende sites ...


Yukata & kimono
Japanse theeceremonie
Matcha, het groene poeder

1 opmerking:

  1. Wauuuw, wat een leerrijke filmpjes over de Yukata ;) Niet zo gemakkelijk op het eerste zicht, maar als je er de nodige tijd voor neemt lijkt het me zelfs een hele ontspannende, bijna meditatieve activiteit net zoals de theeceremonie. Ik heb ervan genoten Mitchy :)

    BeantwoordenVerwijderen